11. Kasteelfeest Loon op Zand 28 t/m 30 juni

11. Kasteelfeest Loon op Zand 28 t/m 30 juni

Het Kasteelfeest is een driedaags evenement in de kern Loon op Zand en een belangrijke activiteit in het kader van het jubileum 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand. Het Kasteelfeest is een historisch festijn en wordt gehouden van vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni. Wat staat er te gebeuren ?

 

We beginnen met onze jeugd. Op vrijdagmorgen 28 juni beleven de 1800 leerlingen van de tien  basisscholen in onze gemeente, hun Kinderkasteelfeest. Samen met ruim 250 leraren en begeleiders. Zij dragen allen hun eigen versierde middeleeuwse outfit – een tuniek met muts. Plaatsen van actie zijn de Kasteelweide en het Landgoed Het Witte Kasteel. In groepen van gemiddeld 25 kinderen en 3 – 6 begeleiders, gaan zij aan de slag in een zestal “kasteelwerken” (workshops). Dat zijn allerlei activiteiten met raakvlakken met historie. Doel is hen op een leuke manier (nader) kennis te laten maken met geschiedenis en cultuur; saai ? Vergeet het maar; spelenderwijs onderzoekend leren.

 

Vrijdagavond 28 juni: vanaf 19.00 uur toegang en om half acht start op de Kasteelweide de Rokade van de heerlijkheid. Een theatraal (levend) schaakspel waarin historische figuren uit verschillende periodes op hilarische wijze de “strijd” nog eens aangaan tussen Vaartskwartier (Kaatsheuvel) en Straatskwartier (Loon op Zand) en De Moer. Schaakstukken en spel worden speels toegelicht, terwijl acteurs uit onze inwoners garant staan voor een levensechte uitvoering. Tegen half tien volgt een optreden van de band Ogham. Nadere introductie overbodig. Veel kijk en luisterplezier.

 

Op zaterdagmorgen 29 juni gaat om 10.30 uur – na een vrijwilligersontbijt – het Kasteelfeest verder  op de Kasteelweide en vanaf 14.00 uur ook op Landgoed Het Witte Kasteel. Bezoekers en vrijwilligers in kledij en plunje met “middeleeuwse look” versterken de sfeer van het historisch festijn. Op de Kasteelweide verblijven  gasten uit de 16e eeuw en er is een historische markt. Een groot aantal spelers brengen bezoekers in middeleeuwse beleving en er vinden in deze sfeer de nodige demonstraties plaats. En natuurlijk is er te drinken en te eten. Deze zaterdag viert de Brabantse commissaris van de koning – Wim van der Donk – als gast van  de gemeente Loon op Zand ook een gedeelte van ons 750-jarig jubileum mee in het Kasteelfeest. Hierbij zetten de gilden uit onze gemeente deze ontvangst op rijke wijze luister bij.

 

Op zaterdag en zondag dragen koren, muziekgezelschappen, toneelclubs, spelers, acteurs en actrices  bij aan de sfeer van de middeleeuwen. De middenstand prijst hun hoogwaardige producten aan in passende entourage en kleding. Samen versterken zij de (economische) bedrijvigheid en het toeristisch-recreatieve karakter van onze heerlijkheid/gemeente. Reanactment groepen en onze eigen inwoners en verenigingen dragen – in stijl – bij aan de uitstraling en de kwaliteit die we nastreven.

 

Op zaterdagmiddag 29 juni vindt ook het “Streek festival” plaats; Concordia uit Loon op Zand en zes collega verenigingen uit de regio houden hun jaarlijks gezamenlijke optreden op de Kasteelweide. Ondertussen vermaken diverse spelers en acteurs de bezoekers met allerlei acts en vinden  demonstraties plaats door Paard & Boog en de Bergsche Battery uit Geertruidenberg en De Borgerij en de Cavalerie 1588 uit Bergen op Zoom. Ondertussen vertellen de 16e-eeuwse gasten over hun wijze van leven en werken bij hun kampementen.

Op zaterdagavond houdt Koninklijke Sophia’s Vereeniging haar jaarlijkse “klapstoelenconcert” op het voorterrein van Het Witte Kasteel. Genieten van de klanken van deze harmonie in een sfeervolle omgeving. We sluiten de zaterdagavond af met een sfeervolle muziekgroep op de Kasteelweide en  ruime gelegenheid tot ontmoeting, genieten en een goed gesprek bij een hapje en een drankje.

 

De zondagmorgen 30 juni beginnen we om 11.00 uur met de viering van de Heilige Mis in de  openlucht bij het Theehuis op het Landgoed Het Witte Kasteel. Een Willibrordviering voor alle kerkgemeenschappen in de (huidige) Willibrordparochie. Een viering uit dankbaarheid voor welvaart en welzijn opgeluisterd door koorzang en gemeentezang.

Na de mis flaneren langs de middeleeuwse marktkramen, de historische kampementen en genieten van optredens van diverse spelers en acteurs en van de demonstraties van Paard & Boog en onze 16-eeuwse gasten. Een aantal koren uit onze gemeente brengen liederen ten gehore en instrumentaal komen het Seniorenorkest en de Drumband Prins Maurits aan bod. En dan komt een spektakelstuk.

 

De Bergsche Battery, de Borgerij en de Cavalerie 1588 verlaten in colonne de Kasteelweide en trekken door een deel van Loon op Zand. Zij bereiden zich voor, maar waarop ? Dat merken we als de tonen van drumband Prins Maurits aanzwellen. Het leger van “Maurits” keert terug op de Kasteelweide en stelt zich in slagorde op voor de aanval op het Kasteel van Loon op Zand. Uiteraard is ondertussen de verdediging ook op sterkte gebracht. Een “herbeleven” van de aanval die in de begin jaren van de 80-jarige oorlog ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. En dat het veroveren van het (vroegere) kasteel van Loon op Zand geen eenvoudige opgave was, zult u merken. Breng gerust oordoppen mee. Deze aanval wordt natuurlijk ook deskundig van commentaar voorzien. U hoeft niks te missen.

 

Na dit historische schouwspel is er gelegenheid tot het lessen van de dorst en het stillen van de “trek”. We sluiten daarna het Kasteelfeest van Loon op Zand af met een groet aan de Brabantse hertog – die deze dagen ook onze gast was – en zijn getuige van de start van de “Rit van Pauwels van Haestrecht”. We keren daarbij in gedachte weer terug naar de late middeleeuwen. Deze grondlegger van het kasteel van Loon op Zand was ook Hoogschout van de Meijerij en reed wekelijks op en neer  van Loon op Zand naar de hertogstad om zijn functie uit te oefenen. Een groep ruiters en koetsiers vertrekt vanaf de Kasteelweide voor een defilé op voorterrein van Het Witte Kasteel en de Kasteelweide waarmee we de Kasteeldagen in Loon op Zand afsluiten.

 

Om bezoekers van elders te kunnen ontvangen zijn een aantal parkeerterreinen beschikbaar en voor fietsers is er een goede fietsenstalling. Verkeersbegeleiding, beveiliging en EHBO dragen bij aan de veiligheid van onze bezoekers en inwoners. En samen zijn we natuurlijk gastvrij voor de bezoekers van elders. Fier op ons dorp en op onze gemeente; fier op Loon op Zand.

 

Houdt uw agenda voor deze dagen vrij. Het wordt een uniek historisch festijn. Maak het mee !

Bert Branderhorst – voorzitter stichting 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand.