16. Verhalen(der)wijs

De maand oktober 2019 is Verhalenmaand. Met spannende verhalen uit voorbije tijden bieden we onze tegenwoordig vooral visueel ingestelde medemens de fluwelen ervaring van een meer auditief ingestelde samenleving. Hoe mooi kunnen verhalen zijn! Boeiend verteld door jongeren, volwassenen en ouderen.

Voor de leerlingen van de basisscholen bieden we in nauwe samenwerking van de bibliotheken van Kaatsheuvel en Loon op Zand een podium waarop zij hun opstel over de geschiedenis kunnen voordragen. Deze speciale middagen in De Moer, Kaatsheuvel en Loon op Zand worden omlijst met levende muziek.

Ervaren verhalenvertellers uit onze gemeente beklimmen het podium in De Moer, Loon op Zand en Kaatsheuvel om het luisterend publiek van hun wetenswaardigheden, verhalen en sagen kennis te laten nemen. Begenadigde vertellers laten ons delen in het genot om op te gaan in een verhaal en de ‘film’ als het ware in je hoofd af te draaien.

In 2019 sluiten we deze maand af met in de laatste week van oktober het accent op de bevrijding van onze dorpen in 1944 – vijfenzeventig jaar gelden. In samenwerking met museum De Jaren ’40-’45 in Loon op Zand en met enkele specifieke muziek- en re-anactmentgroepen brengen we deze belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van  de gemeente voor het voetlicht. In Loon op Zand op 27 oktober, in De Moer op zaterdag 2 november en in Kaatsheuvel op zondag 3 november 2019.