17. Hubertusviering De Moer

Eén van de zogenoemde heerlijke rechten (de rechten van de heer van de heerlijkheid) was het jachtrecht. Met het jagen is onlosmakelijk verbonden de naam van Hubertus. Een edelman uit de zevende eeuw die zich na het overlijden van zijn echtgenote in de Ardennen terugtrok om zich daar over te geven aan de jacht. Op Goede Vrijdag van het jaar 683 ging hij op jacht, hoewel dat een zeer oneerbiedige activiteit was op die dag. Hubertus bespeurde een groot hert en joeg erachteraan met zijn honden. Toen hij het hert bijna te pakken had en het dier zich naar hem toekeerde, wilde hij het neerschieten. Op dat moment verscheen er een lichtend kruis tussen het gewei. Deze gebeurtenis luidde een radicale omkeer in zijn leven in. Vanaf die tijd staat Hubertus bekend als patroonheilige van de jacht. Zijn kerkelijke feestdag is 3 november.

Vanuit de traditie van de heerlijke jachtrechten wordt jaarlijks in De Moer begin november de traditionele Hubertusviering gehouden. Dit aan de jacht gerelateerd evenement bevat onder meer de zegening van Hubertusbollen (ook wel Hubkes genoemd), maar zeker ook die van jagers en honden.

In het jubileumjaar 2019 besteden we hier in het bijzonder aandacht aan omdat het jachtrecht ook toekwam aan de Heer van Loon op Zand. En die heren maakten daar ook gebruik van. Jacht is door de eeuwen heen bij uitstek een bezigheid van de adel geweest, met eigen tradities. Nu is het vooral een schouwspel dat we in 2019 bij de viering 750 jaar Heerlijkheid Loon op Zand opluisteren met een kleurrijke slipjachtgroep