2. Leskist Witte Kasteel

2. Leskist Witte Kasteel

Het kasteel van Loon op Zand was vele eeuwen het woon- en bestuurscentrum van de heren van Loon op Zand. Paulus van Haastrecht startte de bouw in 1383 en enkele jaren later betrok hij zijn ‘huys te Loone’. In de eeuwen die volgden is gebouwd aan vergroting van het kasteel met een voorburcht, bijgebouwen en een poortgebouw. In 1777 werd de voorburcht gesloopt en verbouwde Hendrik Verhees in opdracht van de familie Salm Salm de middeleeuwse woontoren tot het huidige Witte Kasteel.

Voor de basisscholen in de gemeente is er nu een leskist in de vorm van het Witte Kasteel. Dit schaalmodel met toegesneden inhoud laat basisschoolleerlingen zich inleven in het leven op en rond het kasteel door de eeuwen heen. In de leskist bevindt zich onder meer een plattegrond van Loon op Zand anno 1773 (naar de kaart van Hendrik Verhees) waarop het grote kasteel en de kerk kunnen worden opgebouwd. Verder een kwartetspel ‘Het Witte Kasteel’ om basisschoolleerlingen spelender- en onderzoekenderwijs kennis te laten maken met allerlei zaken en personen rond het kasteel, van middeleeuwen tot heden. En natuurlijk is er ook een museumdoos (lade) met kasteelvoorwerpen uit oude tijden. De stof leent zich goed voor opname in het lesprogramma/curriculum voor groep 7 en het is aan te bevelen dit structureel op te nemen in het jaarprogramma voor deze groep.

Het beschikbaar hebben van deze leskist is een lang gekoesterde wens van zowel het basisonderwijs als de Heemkundekring Loon op ’t Sandt.

De presentatie van de Leskist Witte Kasteel vond plaats op dinsdag 6 november 2018 in basisschool De Klimop te Kaatsheuvel. Wethouder Kees Grootswagers bood deze symbolisch aan, waarna de leerlingen er direct mee aan de slag gingen.

De Leskist Het Witte Kasteel is beschikbaar voor het basisonderwijs via CLIP.

Met medewerking van velen is deze leskist tot stand gebracht door de stichting 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand. Andere speciaal op kinderen gerichte activiteiten in het jubileumjaar 2019 zijn: de Kindercanon, de Belevingsacts, het Kasteel- en kasteelweidefeest en Verhalen(der)wijs.