Opstellen jaarprogramma 750 jaar Heerlijkheid Loon op Zand

Opstellen jaarprogramma 750 jaar Heerlijkheid Loon op Zand

oktober 11, 2018 0 Door loonopzand

Het was in het jaar 1269 dat hertog Jan van Brabant aan Willem heer van Horne de heerlijkheid Venloon verkocht. Daarmee begon de geschiedenis van Loon op Zand, dat in 1811 de status van zelfstandige gemeente kreeg.

,,Maar de oorsprong is dus volgend jaar 750 jaar geleden”, zegt wethouder Kees Grootswagers. Alle reden zodoende om van 2019 een mooi en gedenkwaardig feestjaar te maken. ,,Met zowel een knipoog naar het verleden als een blik op de toekomst.”

Stichting 750 jaar Heerlijkheid gaat de kar trekken bij de grootse viering van dit historisch jubileum. Maar het moet een feest worden voor en door de hele bevolking met zijn 23.000 inwoners verdeeld over de drie dorpen Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer.

,,We hebben immers in de afgelopen eeuwen ook met elkaar deze gemeenschap gebouwd”, stellen voorzitter Bert Branderhorst en bestuurslid Loes Heijs van de stichting.

Burgerinitiatief

Het versterken van de sociale cohesie tussen de inwoners en het oppoetsen van de culturele waarden vormen de grondslag voor de invulling van het ambitieuze programma. De bedoeling is om bij dit burgerinitiatief zoveel mogelijk mensen samen te brengen het hele jaar door. ,,We sluiten ons aan bij al bestaande activiteiten van verenigingen en organisaties, maar voegen daar een stukje geschiedenis aan toe.”

Lees hier het hele artikel uit het Brabants Dagblad:  https://www.bd.nl/loon-op-zand/kasteelfeesten-vormen-hoogtepunt-bij-viering-loon-op-zand-750-jaar-in-2019~a483d57f/