Openingsfestijn 23 januari

februari 4, 2019 0 Door loonopzand

 

Afgelopen woensdagavond 23 januari: rond 19:00 uur komen de eerste gasten langzaam binnen in het Efteling Theater. De musici van de Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand stemmen de instrumenten, de vrijwilligers die meewerken om de avond in goede banen te leiden en de leden van het bestuur van de Stichting staan enthousiast klaar. Het Openingsfestijn 750 jaar kan beginnen !

Door Gerdy Zijlmans – communicatie 750 jaar.

Als de kopjes koffie zijn gedronken en de gasten hun plaatsen hebben gevonden in de zaal gaat het spektakel los. Na het welkomstwoord van stichtingsvoorzitter Bert Branderhorst spreekt onze loco burgemeester Gerard Bruijniks de openingsrede van het jubileumjaar uit. Snel volgen muziek en zang van de Koninklijke Harmonie Sophia’s Vereeniging die deze avond extra speciaal maken.

Net voor de pauze krijgen de gemeente en de stichting het heugelijke nieuws van de Rabobank dat zij ieder een bedrag ontvangen dat besteed kan worden aan de viering 750 jaar.

Na de pauze geeft een kort toneelspel de gasten een kijkje aan het hof van hertog Jan I van Brabant in het jaar 1269. Uit het gesprek van hertog Jan met zijn hofnar volgt dat de heerlijkheid wordt ingesteld. Uit deze heerlijkheid kwam later de gemeente voort. Extra speciaal is dat de leden van het bestuur en een aantal zeer betrokken mensen bij de stichting, dit stuk ten gehore brengen om de rest van de inwoners te inspireren. De regie van dit speciale toneelspel was in handen van Marja van Trier waarvoor zij grote dank verdient.

De avond continueert met de mooie klanken die Sophia’s ten gehore brengt. Klasse. Voor dat de bekende nieuwjaar muziek klinkt, reikt bestuurslid Loes Heijs aan loco burgemeester Gerard Bruijniks de speciale “750 speld” uit. Ook alle gasten en orkestleden ontvangen deze speld. Alle dragers wordt gevraagd om onze mooie gemeente in 2019 met trots uit de dragen als ware “ambassadeurs”. Met de Tritsch-tratsch polka en de Radetzki mars van Johan Strauss sluit Sophia een fantastisch gespeeld concert af. Met een gezellige nazit wordt het Openingsfestijn afgesloten.

Het Openingsfestijn van “750 jaar” in dit mooie theater was alleen mogelijk dankzij de ruimhartige bijdrage in de kosten door Efteling. Daarnaast hebben ook velen zich ingezet voor deze opening. Denk aan de fotografen en cameramensen die deze avond mooi hebben vastgelegd en aan de vrijwilligers die alles in goede orde hebben laten verlopen. Een speciaal dankwoord aan onze evenementencoördinator Suzan van Veldhuizen. Achter de schermen heeft Suzan er voor gezorgd  dat deze avond de geschiedenisboeken in gaat als één om nooit te vergeten!

Het 750 jarig jubileum is van start. Vele activiteiten volgen. Volg ons daarom op facebook 750jaargemeente loonopzand of kijk op onze website www.750jaarloonopzand.nl.