Pleinfestival – maakt “750 jaar” ook mee!

maart 2, 2019 0 Door loonopzand

In 2019 vieren de inwoners en ondernemers in de gemeente Loon op Zand groots feest. Het feest van “750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand”. En dat komt dus ook aan bod tijdens het Pleinfestival van 23 tot en met 26 mei. De bezoekers van Pleinfestival 2019 merken dat zeker in het festivalprogramma voor de vrijdagmiddag, de zaterdagmiddag en de zondag.

Tijdens de Efteling Seniorenmiddag van vrijdagmiddag 24 mei verzorgt de stichting 750 jaar een passende versnapering bij de koffie/thee. In 750 sfeer werken enkele landjonkers en jonkvrouwen mee in de bediening en verzorgen we in samenwerking met Heemkundekring De Ketsheuvel een deel van het middagprogramma. Met muziek, beelden en voordrachten in stijl.

De zaterdagmiddag van het Pleinfestival is natuurlijk weer bestemd voor de kinderen. Tijdens Pleinergy is er volop Middeleeuwse actie! De kinderen mogen passend verkleed komen en zo hebben we, met ondersteuning van het Stichtingsbestuur 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand , een heus Kasteel waarop naar hartenlust kan worden gespeeld, gesprongen en geklommen! Daarnaast is er ook een leuk Middeleeuws steekspel waar de kinderen aan deel kunnen nemen en zijn er mooie maskers voor de jonkvrouwen en ridders om in te kleuren en te versieren. Er is ook een Photobooth aanwezig, waar de kids een leuke foto kunnen laten maken tegen een mooie achtergrond. Dat wordt vast een mooi aandenken aan een fantastische en bijzondere Middeleeuwse middag! Wij nodigen alle kinderen in de leeftijd van … tot … uit voor een hele fijne en bijzondere middag! Maak het mee!

En op zondag pakken we samen met Heemkundekring De Kestheuvel uit tijdens de Braderie van het Pleinfestival 2019. Daarin kijken we terug op een belangrijke “industrie” in de middeleeuwen.  Natuurlijk weten we nog best veel van de schoen- en lederindustrie en van een ambacht als stoelenmatten. Maar van de verveenderij ? Wat weten we van turfsteken, anders dan carnaval (Turfsterkerslaand) ? Turf (veen) is in onze geschiedenis heel belangrijk geweest. Een groot deel van onze gemeente lag onder een metersdik pakket veen. Dat is “gewonnen” in de verveenderij en is als “turven” verscheept naar de steden om daar als brandstof in de kachels te dienen. Het “turfsteken” bracht veel werk en trok dus veel nieuwe arbeidskrachten en gezinnen naar – toen nog – de heerlijkheid. Lang geleden en minder bekend, maar daar gaan we tijdens de braderie van het Pleinfestival verandering in brengen. Maak het mee !