Theaterwandeling

Theaterwandeling

augustus 6, 2019 0 Door loonopzand

Op zaterdag 7 september is het bosgebied tussen Kaatsheuvel en Loon op Zand van 11.00 uur tot 17.00 uur het decor voor een Theaterwandeling. Langs bospaden en in het landschap staan wandelaars oog in oog met mensen en situaties uit de geschiedenis van de heerlijkheid/gemeente Loon op Zand en maken als het ware fragmenten mee van wat zich over vele honderden jaren heeft afgespeeld. Deze Theaterwandeling vindt plaats in het kader van de viering 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand en wordt georganiseerd door de gelijknamige stichting.

 

Bezoekers Van de Theaterwandeling gaan o.a. door het Loonse land (Mombersbos) en over het Hooispoor en de Kraanvense Heide. Zij passeren daarbij sporen van prehistorische bewoning en tot de verbeelding sprekende restanten van de Munitions Ausgabe Stelle (MASt) uit de Tweede Wereldoorlog. En komen langs de verdwenen – maar niet vergeten – buurtschappen Efteling en Westloon en het Vredesmonument in de gemeente Loon op Zand.

Een keur aan oude en nieuwe wegen en paden, van bossen en heide en van plekken met elk hun eigen karakter.

 

De Theaterwandeling is landschap en geschiedenis van de gemeente Loon op Zand in een notendop. Langs en aan de route treden acteurs, zang- en muziekgroepen, toneel- en veel andere verenigingen op uit de gemeente Loon op Zand. Verder verlenen medewerking de gewaardeerde gasten van Verein 825 Dodenau en van de Heemkundekringen, het Museum De Jaren ’40-’45 en Nederlands Indië, de herder van De Lachende Ooi, de Brandweer en het Rode Kruis.

 

Op 7 september even na elf uur zullen de beide heemkundekringen uit de gemeente – De Ketsheuvel en Loon op ’t Sandt – onderling enige documenten uitwisselen. Heer Willem van Horn en Altena en (de eveneens historische) Schout Otto Juin houden hierop een toeziend oog. Deze uitwiseling vindt plaats nabij het Vredesmonument. Historie en heden komen op deze dag  samen en ‘kleuren’ deze op een bijzondere manier. Waar 750 jaar heerlijkheid niet toe kan leiden…

 

Startpunt van de Theaterwandeling is het voorterrein van (voorheen) Café De Efteling aan de Horst – tussen Kaatsheuvel en Loon op Zand. Op het startpunt is een ruime fietsenstalling aanwezig; kom (vooral) op de fiets ! Voor auto’s is in de omgeving parkeergelegenheid.

Voor mensen die niet zo goed ter been zijn biedt de Menvereniging De Ketshoeve uitkomst. Met een aantal aanspanningen verzorgen de leden van de Ketshoeve een rit over een deel van het parcours van de Theaterwandeling. Ook met de eigen rolstoel is een gedeelte van het parcours te berijden; zorg daarbij zo nodig zelf voor een “duwer”.

 

Wandelaars/bezoekers zijn welkom op het parcours tussen 11.00 en 17.00 uur. Kom vooral op tijd – bij voorkeur voor drie uur en geniet volop van het geboden theater. Dit wil je toch ook mee maken !