Open dag Regionaal Archief

Open dag Regionaal Archief

november 10, 2019 0 Door loonopzand

Zaterdag 16 november zet het Regionaal Archief te Tilburg de deuren open voor een speciale “Loon op Zand dag”. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn wij allen als inwoners van de gemeente Loon op Zand welkom in het fraai gerestaureerde pand aan het Kazernehof 75 te Tilburg. In dit regionaal archief worden zeer veel archiefstukken met betrekking tot onze gemeente en de heerlijkheid bewaard. Zo wordt de originele acte van 4 mei 1269 getoond waarmee Hertog Jan I van Brabant de heerlijkheid Loon op Zand (Venloon) in leen geeft aan Heer Willem II van Horn.

Geen toeval natuurlijk dat we in het jaar waarin we ons 750-jarig jubileum vieren te gast mogen zijn tijdens de open dag van het Regionaal Archief. Uiteraard zijn onze gemeente, de beide heemkundekringen en stichting 750 jaar met Hertog Jan en Heer Willem present.

Er is een interessant programma opgesteld. Doorlopend is aandacht voor archiefstukken uit de gemeente Loon op Zand, Loon op Zands oudste archiefstuk en het werk van onze beide Heemkundekringen. U kunt ook een selfie maken met oudste archiefstuk de acte uit 1269.

Vier inleidingen staan op de rol. Om 11.00 uur “handig zoeken in de databases van Regionaal Archief. Om 12.00 uur hoe bergt u stamboomvondsten overzichtelijk op. Om 13.30 uur het lezen van oude handschriften (wat staat daar ?) en om 14.30 uur een inleiding over rechtspraak in voorbije eeuwen. Heel interessant omdat de heer van Loon op Zand ook recht mocht spreken en daarop krijgen we een bijzondere inkijk.

Zeer de moeite waard om op zaterdag 16 november naar Tilburg te gaan en een bezoek aan het Regionaal Archief te brengen. Het is een mooi gerestaureerd pand dat in de 19e eeuw een functie had als garnizoenskazerne en paardenstallen van koning Willem II. Vanaf 10.00 uur bent u welkom in dit fraaie gebouw dat een schat aan informatie herbergt, waaronder veel van onze historie.