BEVRIJDINGSWEEK oktober 2019

BEVRIJDINGSWEEK oktober 2019

mei 5, 2020 0 Door loonopzand

Bevrijdingsweek

Op 27 oktober 2019 was het exact 75 jaar geleden dat geallieerde troepen de aanval op Loon op zand inzetten. Twee dagen wordt gevochten en dan zijn de Duitse troepen verjaagd. De volgende dagen worden ook De Moer en Kaatsheuvel bevrijd. Dat gedenken we eind oktober en begin november met 10 activiteiten. Drie dorpsbijeenkomsten met een expositie van attributen uit de oorlogsjaren verzorgd vanuit Museum Jaren 40-45 en Nederlands Indië uit Loon op Zand. In iedere bijeenkomst is er ruimte voor oorlogsverhalen en/of met historische filmbeelden. Muziekvereniging Concordia en het Seniorenorkest geven uitvoeringen, terwijl Liedertafel Echo der Duinen en het koor De Vaert er in, vocale bijdragen leveren. De beide Heemkundekringen leveren input en dragen bij aan de expositie, terwijl de Waalwijkse historicus Jac Didden in samenwerking met de culturele stichting Trias een lezing verzorgd. Van maandag tot en met zaterdag was ook het museum tijdens de middaguren vrij toegankelijk voor publiek. Een gegidste wandeling in de M.A.St terrein nabij het Vredesmonument brengt je langs de artefacten van de Duitse bezetting. Een intensief programma dat start met een herdenkingsviering in de kerk van Loon op Zand onder leiding van de zeer eerwaarde pastoor Luijckx. Kaatsheuvelnaar Ger Verschuren brengt op de doedelzak (bag pipe) samen met organist Jan Nawijn het muziekstuk Highland Cathedral ten gehore. Indrukwekkend. Later in de week treedt Ger nog driemaal op en tijdens de sluiting van de herdenkingsweek op zaterdag 2 november in de Kapelzaal van Park Vossenberg gaat hij full dress (schots) gekleed. Een plaatje om te zien en met ontroerende muziek. In zo’n week blijkt dat onze gemeente veel talent en eensgezindheid kent; vrijwilligers hebben veel werk verzet om de bevrijdingsweek een succes te maken. En dat werd het !

Het programma voor de Bevrijdingsweek is samengesteld door en wordt uitgevoerd door de Heemkundekringen, Parochie Sint Willibrord, Museum Jaren 40-45 en Nederlands Indië, Gemeente Loon op Zand en de stichtingen Trias, Oranjeviering & Bevrijding en 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand die tevens de projectleider leverde.