Van een idee naar een feestjaar

Van een idee naar een feestjaar

mei 10, 2020 0 Door loonopzand

Als voorbereiding op een afscheid uit een bestuursfunctie las Bert Branderhorst in 2016 over de geschiedenis van Loon op Zand. Daarbij kwam hij ook de oorkonde tegen waarmee in 1269 de heerlijkheid Loon op Zand in het leven werd geroepen. Een simpel rekensommetje leerde dat dit in 2019 zevenhonderdvijftig jaar geleden is. Dit bleek bij een aantal mensen ook wel bekend, maar er waren nog geen initiatieven. ‘Dat laten we zo niet passeren,’ was zijn reactie. Met amper drie jaar te gaan, ontkiemde een burgerinitiatief en hij benaderde en sprak verenigingen, gemeente, personen en organisaties.

Het initiatief kreeg snel vorm. Er was draagvlak voor een viering waarbij de hele samenleving – en dus de hele gemeente – wordt betrokken. Behalve een feestje werden brede doelstellingen geformuleerd: het bevorderen van de sociale cohesie en het versterken van culturele waarden en van welvaart in onze samenleving. Een intensieve verkenning leidde tot veel ideeën met bestaande en nieuwe activiteiten. Zo ontstond een jubileumkalender met zo’n twintig activiteiten. Vier mede-inwoners van de gemeente zetten er mede de schouders onder en op 7 maart 2018 zag de Stichting 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand het levenslicht.

Afstemming en overleg met de gemeente leverde de steun op die samen met de eigen middelen die de stichting verwerft de begroting sluitend maakte. Het resultaat is een veelkleurige, gevarieerde viering van 750 jaar heerlijkheid/gemeente die brede steun geniet bij verenigingen, parochie, inwoners en ondernemers. Het hele jaar bruist en borrelt en vanuit de bevolking worden lopende het jaar 2019 nog een aantal activiteiten toegevoegd. Samen vieren we de 750ste verjaardag van de heerlijkheid/gemeente Loon op Zand in, door en met alle inwoners en betrokkenen – fier op de gemeente Loon op Zand.

Als gemeenschap kunnen we samen terugzien op een breed in de samenleving en met heel velen gevierd jubileum. De  uitgave die te koop is bij Bruna Kaatsheuvel en Primera Kaatsheuvel en Loon op Zand getuigt daarvan. In tekst en vooral veel foto’s nodigen wij u als lezer en kijker mee het jaar nog eens door te nemen. ‘Maak het mee,’ was de leuze en dat hebben we samen met heel veel mensen gedaan.