Boek “Heerlijk jaar”;  wat gebeurde tijdens het Pleinfestival in ons jubileumjaar

Boek “Heerlijk jaar”; wat gebeurde tijdens het Pleinfestival in ons jubileumjaar

mei 25, 2020 0 Door loonopzand

Pleinfestival

Voor de zesendertigste keer vond in 2019 in Kaatsheuvel in mei het Pleinfestival plaats. Dit is een gebeuren met veel muziek, vermaak en handel waar stromen bezoekers uit de gemeente en uit de regio naartoe komen. Op donderdagavond 23 mei werd afgetrapt voor de jeugd. Op de vrijdagmiddag komen traditioneel de senioren. Hiervoor had Heemkundekring De Ketsheuvel een fototentoonstelling gemaakt met als thema ‘Hoe verdienden we de kost?’ Een country en western band liet bekende speelde bekende nummers en verzorgde live muziek waarvan werd genoten onder het nuttigen van enige consumpties.

Zaterdag is vanouds familiedag in het Pleinfestival en binnen deze Pleinergy zorgde ‘750 jaar’ voor een heus kinderkasteel, een ringsteekbaan en een fotoshoot met historisch kader. Dat leverde plezier voor jong en oud resulteerde in mooie plaatjes die trots in de familiealbums kunnen worden opgenomen en zo de herinnering aan dit festival en aan de viering van 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand levend houden.

Tijdens de braderie op de slotdag zondag 26 mei presenteerde Heemkundekring De Ketsheuvel een werk- en woonkamer van een schoenmakersgezin begin twintigste eeuw. Dat riep bij bezoekers veel herinneringen op en gaf de aanwezige vaklieden gelegenheid om hun vaardigheden in het vroegere schoenmakersvak te demonstreren. Hier werd ook duidelijk waar toch die straatnamen als Els, Cambreur en Leest vandaan komen en met deze gevarieerde inbreng herleefde een stuk geschiedenis binnen een eigentijdse omgeving.

Deze historische ‘750-accenten’ werden in nauw overleg met de organisatie van het Pleinfestival bedacht en uitgevoerd. Uiteraard nam ook heer Willem van Horn met zijn middeleeuwse gezelschap deel aan het Pleinfestival. Ook zij genoten volop van deze variant op de hun bekende jaarmarkt.

Alle verhalen zijn opgenomen in Heerlijk jaar, te koop bij Bruna Kaatsheuvel, Primera Kaatsheuvel en Primera Loon op Zand voor 7,50 per boek. Op=op